sunnuntai 6. marraskuuta 2011

Oppilaitostietojen tarkastelua

Yksi mielenkiintoinen aikaisempi havainto liittyi oppilaitoksiin. Ainoastaan 1230:lla henkilöllä (n. 8%) tietoihin oli liitetty joku oppilaitoksen nimi. Alustava tarkastelu osoitti että yleisimmät listatut oppilaitokset olivat Tampereen ammattiopisto, Poliisiammattikorkeakoulu, Turun ammatti-instituutti ja Tampere(?). Aikaisemmassa tarkastelussani en ollut huomioinut erilaisia kirjoitusasuja, joten tässä päivitettyä listaa jossa isoilla ja pienillä kirjaimilla ei ole merkitystä. Listassa on kuitenkin vielä oppilaitoksia joiden nimet on selkeästi kirjoitettu väärin, mutta en ole alkanut yhdistelemään niitä oikeisiin oppilaitoksiin. Samoin joidenkin oppilaitosten kohdalla tietoja on hajautettu yksiköittäin, en ole yhdistellyt näitäkään tietoja.

Top20 yleisimmät oppilaitokset:

Oppilaitos Lukumäärä
TAMPEREEN AMMATTIOPISTO 135
POLIISIAMMATTIKORKEAKOULU 99
TURUN AMMATTI-INSTITUUTTI 64
HELMI LIIKETALOUSOPISTO 39
TAMPERE 31
VAASAN AMMATTIOPISTO 29
OULUN SEUDUN AMMATTIOPISTO 26
PIRKANMAAN AMMATTIOPISTO 23
KOULUTUSKESKUS SALPAUS 20
WINNOVA 19
JYVÄSKYLÄN AMMATTIOPISTO 17
SUOMEN LIIKEMIESTEN KAUPPAOPISTO 17
JÄMSÄN AMMATTIOPISTO 13
LOIMAAN AMMATTI- JA AIKUISOPISTO 12
OMNIA 11
TAMPEREEN AMMATTIOPPILAITOS 11
LÄNSIRANNIKON KOULUTUS OY WINNOVA 10
WINNOVA PORI 9
HELSINGIN TEKNIIKAN ALAN OPPILAITOS 8
KOULUTUSKESKUS TAVASTIA 7

Kun otetaan huomioon että myös Poliisiammattikorkeakoulu sijaitsee Tampereella, näyttäisi että oppilaitostiedot keskittyvät Tampereelle. Seuraavassa kuvaajassa on kuvattu kuinka monta henkilöä joilla on listattuna joku oppilaitostieto, asuu ko. kunnassa.
Tampere on listauksen selkeä ykkönen, ja lisävalaistusta asiaan tuo se, että esimerkiksi Poliisiammattikorkeakoululaiset ovat hajaantuneet ympäri Suomea, niin että he muodostavat myös suuren osan muiden kuntien listatuista henkilöistä (esimerkiksi Helsingissä asuvien kohdalla 121:lla on listattuna oppilaitos, ja näistä 11 kohdalla (n. 9%) se on Poliisiammattikorkeakoulu).

Näyttää siis siltä että oppilaitostietonsa antaneet henkilöt keskittyvät Tampereelle ja tamperelaisiin oppilaitoksiin. Keskittymä on vahva myös Turussa, ja osittain Helsingissä (huomioitavaa on Helsingin suurempi asukasmäärä ja Poliisiammattikorkeakoululaisten määrä Helsingissä).

Mahdollisia syitä näihin keskittymiin ovat esimerkiksi se että tietovuotolistaan on koottu monta erillistä listaa joista yksi (tai useampi) Tampereeseen/Turkuun keskittynyt lista on kerännyt myös oppilaitostietoa. Toinen mahdollisuus on että kyseiseen murrettuun tietojärjestelmään on koottu tietoja eri toimipisteissä, ja näillä toimipisteillä on ollut erilaiset kirjauskäytännöt. Esimerkiksi muuten listassa yliedustetuilla joensuulaisilla ja kuopiolaisilla ei ole juurikaan kirjattuna ylös oppilaitostietoja, vaikka aikaisemmin myös havaittiin että tietovuotolistassa on erittäin paljon Itä-Suomen yliopiston (ja aikaisempien Kuopion ja Joensuun yliopiston) sähköpostiosoitteen omaavia henkilöitä.

3 kommenttia:

  1. Poliisiammattikorkeakouluun liittyvät tiedot eivät ole yksioikoisia, mutta saattavat antaa mahdollisuuden ko. tietojen tuoreuden arvioimiseen.

    Sillä: "Aiemmin Suomessa oli peruskoulutuksesta vastannut Poliisikoulu Tampereella ja jatkokoulutuksesta vastannut Poliisiopisto Espoossa. Poliisiopisto muuttui sittemmin Poliisiammattikorkeakouluksi. Poliisikoulu ja aiempi Poliisiammattikorkeakoulu yhdistyivät ja uusi oppilaitos, Poliisiammattikorkeakoulu, aloitti toimintansa 1. tammikuuta 2008."

    Eli Poliisiammattikorkeakoulu-niminen lafka toimi Espoossa v:een 2008.

    http://fi.wikipedia.org/wiki/Poliisiammattikorkeakoulu

    Toisaalla jotkut ovat maininneet että omat osoitetiedot on 2000-luvun alkupuoliskolta. Siltä pohjalta tähän Poliisiammattikorkeakouluun liittyvien tietojen ikä on kynnyskysymys.

    VastaaPoista
  2. Hyvä pointti. Yksi asia mitä en ole muistanut erikseen täällä mainita on myös se että Itä-Suomen yliopisto perustettiin 2010 alussa, ja @uef.fi ja @student.uef.fi sähköpostit tulivat käyttöön asteittain vuosien 2009-2010 aikana. Listoilla on siis kohtuullisen paljon noita uef-osoitteita, joka osaltaan tarkoittaa sitä että ainakin osa listan tiedoista on enintään pari vuotta vanhoja.

    VastaaPoista
  3. Ja tiedoksi, että verohallinon ja poliisin tyypit opiskelevat Itä-Suomen (avoimessa) yliopistossa (menevät väylän kautta suoraan sisään ( poliisit tekevät poliisimaisterin ja verohalinnon finassioikeuden HTK/HTM-tutkinnon) , joten siltä osin heidän tiedot on sieltä peräisin.

    Itellä omat tietoni olivat vanhoja. Eli ilmeisesti on sieltä avoimen yliopiston moodlesta nuo tiedot hankittu? Koska jos olisi tutkinto-opiskelijoiden moodlesta, niin omat tietoni olisivat ajantasalla...

    VastaaPoista